Начало форум

КЛУБ MAZDA - БЪЛГАРИЯ

www.mazdabg.com

Дата и час: 28 Ное 2023, 12:28

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Правила на форума

ПРАВИЛА НА КЛУБ MAZDA - БЪЛГАРИЯ!

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1253 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 38, 39, 40, 41, 42
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Mazda 6 model 2019 review
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2023, 19:14 
маниак

Едно питане...на новите 6ци 2020-2023г има ли опция да се сложи резервна гума в багажника?
Има ли разлика в това отношение седан/комби?

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 01 Юли 2023, 20:11 
любител

Има опция само за патерица.

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 07 Юли 2023, 23:46 
маниак

Здравейте отново!
Насочил съм се към 6ца с 2.5 атмосферен, след 2019г. За какъв разход да се подготвя психически (с уговорката, че съм ползвал търсачката и съм наясно, че няма как 1:1 да получа отговор). Примерно 90-100 извънградско, 120-140 магистрала...

Поздрави!

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 08 Юли 2023, 06:51 
любител
1999 Mazda Premacy

TTodorov написа:
Здравейте отново!
Насочил съм се към 6ца с 2.5 атмосферен, след 2019г. За какъв разход да се подготвя психически (с уговорката, че съм ползвал търсачката и съм наясно, че няма как 1:1 да получа отговор). Примерно 90-100 извънградско, 120-140 магистрала...

Поздрави!

Здравейте,
Имам такава 2021-ва година. Минал съм 15000 км. от покупката без да нулирам борд компютъра.
Средният ми разход е 8.1/100. Малко ми е повече извънградското. Примерно 2:1 в полза на извънградско.

Върнете се в началото
  Профил   Виж гаража на потребителя  

МнениеПубликувано на: 08 Юли 2023, 11:01 
фанатик

TTodorov написа:
Здравейте отново!

Поздрави!

От м.Май 2022 съм с такъв преди това бях с 2.0/165 коня, та мога да споделя прилики/разлики между двата.
2,5 върви повече и се усеща, не е само пласибо ефект. И двете мога да кажа че съм карал по един и същи маршрут/град/стил на каране/бензин в града, та градско разлика в разхода не откривам, да не кажа даже че сега 2,5 има опция да гаси два от цилиндрите, коеото упявам да постигна при поставените условия от производителя и градско го докарвам между 8,5-10/100 (това е и с постоянно ползване на старт-стоп).
Извънградско, поради лекотата с която ускорява по-големия мотор, на моменти се запесвам и магистрално превишавам 140 :-( та там е много споредзависи, последните два weekend-a се наложи два пъти да ходя до Несебър и обратно, като при едно от пътуванията бях с колоната в бързата лента и се наложи да карам доста душмански, и ми даде разкод 9.1/100 иначе в рамките на ограниченията 8 или малко под 8/100 - магистрално.
Зареждам само 100 октана основно от Еко, ако няма еко ОМВ.
Нулирам Trip A - всеки път след зареждане, като винаги пълня до горе, без значение с колко гориво спирам на бензиностанция, гледам да не оставам с по-малко от 1/4 гориво в резервоара (моя странност)
Trip B - не го нулирам и ми показва от ден 1 на колата, в момента там седи 8.1/100 при навъртяни 10 000 км. за 15 месеца.

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 08 Юли 2023, 20:33 
маниак

Благодаря Ви @petko_z & bgfrayman !

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2023, 11:14 
фен
Аватар

Трябва ли да се ъпдейтва системата?

https://prikachi.net/image/2qKom

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2023, 12:01 
фен

Зависи според това каква е целта.

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2023, 17:51 
фен
Аватар

jeffw720 написа:
Трябва ли да се ъпдейтва системата?

https://prikachi.net/image/2qKom

Колата коя година е?
Има по-нови версии, но на така зададения въпрос няма отговор.

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2023, 22:05 
фанатик

При така зададения въпрос, аз съм със 70-нещо си, не знам точно коя версия е мога да проверя. Така си взех колата от дилъра, не съм правил ъпдейти лично.
Спрямо това което съм чел във форума, че не е налично, но при мен работи е свързано основно с работата с епъл, твърдя го защото до м.Май бях с тел. с андроид сега съм с епъл, та по същество:
- при андроид винаги искаше кабел за да се върже
- при андроид тъч скрийна никога не работеше

с епъл:
-епъл карплей ми работи безжично, консумацията на батерията е незначително
-тъч скрийна работи, НО само докато колата не се движи, в момента в който тръгне това се деактивира (наскоро попаднах на статия че се планирало да се пусне и по време на движение, кога и дали ще е налично и в старата версия на системата каквато е в 6-ците или ще е налично само за по-новите СХ-5 от 2022 и СХ-60 не е ясно)

поне според мен това с безжичната работа и с тъча е въпрос я на лиценз, я на софтуерна доработка, защото няма логика с една ОС на телефона да работи, а с друга не, както и с това да спира по време на движение.

Дали има и някакъв допълнителен хардуер не знам, прави ми впечатление, че в колата имам безжична точка за wifi достъп но не знам паролата и си мисля че при епъл се автентицира през блутуута, а след това обмяната на данни става през wifi, защото ползвам епъл мюзик и съм пуснал аудиото да е lossless и свири яко без накъсване и забавяне.

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2023, 08:57 
фен
Аватар

Колата е 2019 г.
Само с кабел работи.
Мудна история като цяло.
Тия от Мазда така и не оправиха тая мултимедия.

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2023, 12:09 
любител
2023 Mazda 6

Андроид ауто е само с кабел, за безжично трябва още хардуер. Ако ви е толкова мерак, има допълнителни п*шки, които се пъхат в USB-то на колата. Работят с някои телефони, пробвах една, работеше, но я бях взел само за пробата и не ми направи впечатление като да поискам да си я купя.
Доколкото знам, умишлено не може да пипаш по екрана в движение - добро е решението, джойстикът е достатъчно удобен. Ако пътникът вдясно реши да прави нещо може и да вземе телефона в ръце. На мен ми лисват други къде по-полезни шукарии, например да си затворя прозорците с дистанционното, ама не можело.
Wifi на колата е клиент, не е точка за достъп. Може да я свържеш към интернет и да обновиш някои неща, но не и цялата система за управление. Честно казано и аз не разбрах какво се обнови като я пуснах вкъщи...

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2023, 12:29 
фанатик

bigblondewolf написа:
Wifi на колата е клиент, не е точка за достъп. Може да я свържеш към интернет и да обновиш някои неща, но не и цялата система за управление. Честно казано и аз не разбрах какво се обнови като я пуснах вкъщи...

...wifi-то си се ползва активно от епъл и ще Ви кажа защо го твърдя, в момента ползвам видео регистратор garmin dashcam 67, и имам инсталиран клиент на телефона, от където мога да се закачам към камерата да правя и променям настройки, да ъпдейтвам и има едно меню live view, та в момента в които тръгна да се закачам към камерата в същата секунда ме дисктонектва мултимедиата на колата и карпелея спира да работи а телефона съответно ме пита дали да се закачи към друга точна на достъп (камерата), та ако се ползваше само bt за връзка с мултимедията това нямаше да е така...
също така в пъти по-бързо и безопасно е да се въведе адрес в навигацията с пръст отколкото да се склолва с джоойстика, да се докладва инцидент на пътя, задръстване и т.н.

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2023, 15:07 
любител
2023 Mazda 6

Всъщност да, естествено, че данните от телефона текат по wifi, мисълта ми беше, че няма вариант да се сложи в колата sim и да пуска интернет на телефоните вътре.

bgfrayman написа:
bigblondewolf написа:

...wifi-то си се ползва активно от епъл и ще Ви кажа защо го твърдя, в момента ползвам видео регистратор garmin dashcam 67, и имам инсталиран клиент на телефона, от където мога да се закачам към камерата да правя и променям настройки, да ъпдейтвам и има едно меню live view, та в момента в които тръгна да се закачам към камерата в същата секунда ме дисктонектва мултимедиата на колата и карпелея спира да работи а телефона съответно ме пита дали да се закачи към друга точна на достъп (камерата), та ако се ползваше само bt за връзка с мултимедията това нямаше да е така...
също така в пъти по-бързо и безопасно е да се въведе адрес в навигацията с пръст отколкото да се склолва с джоойстика, да се докладва инцидент на пътя, задръстване и т.н.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2023, 14:23 
фанатик

bigblondewolf написа:
Всъщност да, естествено, че данните от телефона текат по wifi, мисълта ми беше, че няма вариант да се сложи в колата sim и да пуска интернет на телефоните вътре.

да за това си тряба GSM модул с GPRS модем, което между другото също е голяма дупка от страна на мазда, защото нали вече задължиха производителите да слагат SOS бутон.
Дори и да е на абонаментен принцип свързан с други услуги ще е удобно, миналия месец пътувах с приятел който има Шкода суперб и си плаща за такава абонамента услуга, нещо от рода на 120 лв на година, но може през апп от телефона да следи къде му е колата, да я заключва/отключва и най-хубавото беше че се качихме на ферибот, колата заключена ключа не е в нея, но се отчита че се движи, което реално си беше така, защото ферито я возеше, но приятеля ми веднага получи СМС че има движение на заключен автомобил да го провери дали е наред.

Ще видим кога и дали ще се появят подобни услуги защото в момента с mymazda, освен да викна пътна помощ и да си запазя час за сервиз друго не мога

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2023, 14:41 
фен
Аватар
Автор на темата

bgfrayman написа:

да за това си тряба GSM модул с GPRS модем, което между другото също е голяма дупка от страна на мазда, защото нали вече задължиха производителите да слагат SOS бутон.
.....
Ще видим кога и дали ще се появят подобни услуги защото в момента с mymazda, освен да викна пътна помощ и да си запазя час за сервиз друго не мога

На CX-60 и на MX-30 го има със сигурност това. Сим карта (роуминг) в колата и постоянна връзка.

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2023, 15:29 
любител
2023 Mazda 6

И аз бях изненадан, че няма SOS модул. Моделите с новата мултимедия са постоянно свързани, новите тройки поне. За нашите евентуално допълнителен GPS тип пандора.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2023, 22:40 
любител
Аватар
2022 Mazda 3

Моята Mazda 3 модел 2022 има connected services. Имам приложение на телефона MyMazda, от което мога да следя и правя разни неща:
- показание за общ километраж
- показание за количество гориво
- показание за налягане на гумите
- индикации за отворени врати, капак и багажник
- индикация за включени фарове/аварийни светлини
- оставащи километри до обслужване
- показание за ниво на маслото

Дистанционно мога да заключвам вратите и да следя колата в реално време къде се намира с условието, че има някакво забавяне от 5-10 минути. Също така мога да изпратя от дивана в хола адрес на навигацията и при следващото палене на колата, маршрута ми е готов и трябва само да му дам ОК. Като допълнителен оригинален аксесоар може да се монтира модул за дистанционно палене на автомобила. При MX-30 май това го има фабрично. Доколкото съм гледал по американските ширини, колата може да си записва грешки и съобщение в облака, и например, ако нещо закъсаш, може да се обадиш в сервиза и дистанционно да ги проверят/изчистят и да ти дадат насоки, доколкото е възможно. Ама колко е вярно и тук въобще чували ли са за това нещо... не знам.

Други неща, които може да се правят е да си запазиш час в сервиза, да си гледаш сервизната история, да си викнеш пътна помощ и разни такива.

Не мисля, че Mazda e много назад в това отношение. За мен най-голямата липса е невъзможността за Live Traffic в България. Услугата иначе е налична с 2 месеца пробен период в почти всички европейски държави, даже съседните на България. След изтичане на пробния период си има абонамент.
https://infotainment.mazdahandsfree.com ... uage=en-EU

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2023, 06:20 
фанатик

Да така е, вероятно е налично и при фейса на СХ-5, който е с по-големия дисплей, въпросът е че тази система която е актуална в момента в 6, не е мръднала от как я пуснаха при фейса на GJ 2015, скоро ще станат 10 г.
За това време напрявиха два фейса на колата и пуснаха GL....все сенадявах като взех колата миналата година да има промяна но уви...

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2023, 08:51 
фен
Аватар
Автор на темата

Ето тук има пълно описание за кои модели какво включва:

https://media-assets.mazda.eu/raw/uploa ... jan-22.pdf

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2023, 13:58 
любител
2023 Mazda 6

А аз искам просто да мога да си отварям и затварям прозорците с дистанционното...

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2023, 14:40 
фен

Ако е само това вземи си допълнителен модул, работи без проблем.

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2023, 08:16 
фен
Аватар

Просто медията е зле, това е.
Много бавна и непрактична. И с тоя джойстик, 100 пъти по-рисково е да връткаш като гламав и да гледаш, от колкото да цъкнеш веднъж, ако работеше тъч скрина.
Осъзнавам го, защото имам Опел с АндроидАуто, на който тъча си работи и се оправям в пъти по-лесно и бързо, както и сигурността е по-голяма. Няма кой да ме убеди в противното, защото мога да направя раликата.

Върнете се в началото
  Профил    

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1253 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 38, 39, 40, 41, 42

Часовете са според зоната UTC + 2 часа